Technologia produkcji – dowiedz się jak powstają oleje roślinne

Olej słonecznikowy to połączenie korzystnych mikroelementów i witamin. Do produkcji używa się niefermentowanych nasion słonecznika o specjalnych klasach oleju. W składzie znajduje się wysokie stężenie tłuszczów, dzięki czemu przy produkcji oleju otrzymujemy produkt o odpowiedniej konsystencji i jakości.

Olej słonecznikowy i jego użyteczność

Olej słonecznikowy może być stosowany w medycynie, kosmetologii i pielęgnacji ciała. Dodatkowym atutem produktu jest to, że jest on sprzedawany w różnych formach w zależności od metody produkcji, co zapewnia szeroki asortyment.

Jak produkowany jest olej słonecznikowy?

Olej słonecznikowy produkowany jest w warunkach fabrycznych, ale dzięki specjalnym urządzeniom możliwe jest uzyskanie bogato witaminizowanego produktu również w warunkach domowych. Pierwsza opcja jest popularna, ponieważ gwarantuje higieniczną czystość produktu, usuwając szkodliwe zanieczyszczenia i odpady spożywcze. Precyzyjna obróbka, możliwość usunięcia zanieczyszczeń, które nie tylko sprawiają, że produkt jest słabej jakości, ale również mogą powodować wiele niedogodności dla klienta. Stosowanie zanieczyszczonego lub nieprzetworzonego oleju może powodować bóle brzucha i zaburzenia żołądkowo-jelitowe.

Zastosowanie i produkcja oleju słonecznikowego

Proces technologiczny produkcji oleju słonecznikowego składa się z kilku etapów:

  • Nasiona są dokładnie oczyszczane z brudu i kamienia, aby zapobiec przedostaniu się tych zanieczyszczeń do produktu końcowego;
  • Trafia on do specjalnej maszyny, w której powstają “zmielone” surowce;
  • Jest on wysyłany do suszarni, a następnie poddawany obróbce za pomocą prasy do oleju;
  • Następnie jest ekstrahowany poprzez dodanie odpowiednich substancji, które należą do kategorii olejów benzyny ekstrakcyjnej. W efekcie powstają różne posiłki i potrawy dodawane do pasz dla ptaków i zwierząt hodowlanych.

W fabrykach produkowanych jest kilka rodzajów oleju, które różnią się sposobem wytwarzania i przetwarzania, dzięki czemu można oczekiwać, że w produkcie znajdą się pożądane smaki.

Posts Tagged with…